4 maart 2019 Optocht in Theebuikenland

Maandag 04 maart 2019 trekt de carnavalsoptocht door de straten van Theebuikenland. Een bonte stoet van kinderen, loopgroepen, muziek-, en praalwagens zal het dorp letterlijk in feeststemming brengen.

Aanvang

Ook dit jaar start de Loonse carnavalsoptocht om 13:00 uur. Op dat tijdstip zullen Prins Jeroen d’n Irste, Pastoor Luijckx en Burgemeester van Aart op het Weteringplein het startschot geven. Vanaf dit moment zullen de deelnemers zich presenteren. Wij zijn benieuwd of iedereen eruit gekomen is om het motto voor 2019 uit te beelden. “We kōomen ‘r niet uit” is hopelijk de inspiratiebron voor vele creatieve uitspattingen. Vanaf het Weteringplein volgt de stoet de volgende route: Oranjeplein, Kerkstraat, Hoge Steenweg, Salm Salmstraat, Van Rijckevorselstraat, Doelen, Venloonstraat, Oranjeplein. Voor Café “De Kiosk” zal de optocht worden ontbinden.

Trots to be a Theebuik

De stoet trekt door een groot gedeelte van Loon op Zand. Loon op Zand, laand der Theebuiken. 750 jaar jong. Wat is er nu mooier om die trots nog meer uit te stralen door tijdens de optocht uw huis rood en geel te versieren. Op verschillende adressen in het dorp zijn prachtige Loonse vlaggen te krijgen. Laat zien dat u trots bent op Theebuikenland.

Opstellen

Sinds een aantal jaren stellen we de deelnemers op in de Delphinus, Ursa Major en Ecliptica. Dit doen we om de doorstroom van verkeer op de Ecliptica zo weinig mogelijk te verstoren. Voor de deelnemers en bezoekers zullen op de opstelroute toiletvoorzieningen worden geplaatst. Alle deelnemers en bezoekers worden opgeroepen om van deze service gebruik te maken. In de Delphinus, Ursa Major, Ecliptica en Doelen zal een parkeerverbod gelden. De bewoners van de straten waarvoor dit geldt ontvangen een brief van de organisatie. Dit jaar betalen de deelnemers een borg. Deze borg is nodig zodat de organisatie kan controleren op geluid, wildplassen en het gebruik van glaswerk. Indien er geen incidenten zijn krijgt de deelnemer zijn borg terug.

Ontbinding

Aan ieder begin zit een einde. De optocht wordt ontbonden op het Oranjeplein. Jeugd en loopgroepen worden verzocht om hun weg richting “De Wetering” of een van de andere Loonse horecavoorzieningen te vervolgen. Alle wagens moeten daar rechtsaf, via de Kasteellaan en Kasteelhoevenlaan kunnen zij hun weg vervolgen. (Wagens mogen niet linksaf richting de Kloosterstraat of Ecliptica.) Het is de bedoeling om deze ontbinding zo snel mogelijk te laten verlopen en het verkeer zo weinig mogelijk te ontregelen. Dit met als doel om zo snel mogelijk samen verder te kunnen feesten. Via de Kasteelhoevenweg kunnen deelnemers terug rijden naar de Ecliptica om deel te nemen aan L.O.S. in Loon. Het is de bedoeling dat het geluid uitgeschakeld wordt en met gebruik maakt van de horecafaciliteiten op het terrein.

Bereikbaarheid

De dienstregeling van de bus wordt mogelijk aangepast. Ook zullen (tijdelijk) enkele straten afgesloten worden. Wij verzoeken u vriendelijk om zelf vooraf de actuele dienstregeling te controleren. Op het parcours staan verkeersregelaars en mensen van de organisatie. Zij zullen u in sommige gevallen door moeten verwijzen naar een alternatieve route. Wij vragen u begrip en af en toe een duimpje of een glimlach te tonen. Onze verkeersregelaars staan er voor uw veiligheid en op vrijwillige basis.

Uitreiking

Om 16.30 uur zal wethouder Grootswagers de prijzen uitreiken in de theaterzaal van “De Wetering”.  Wie wint dit jaar de Harrie van de Venbokaal? We willen iedereen van harte uitnodigen. Voor tijdens en na de optocht is er een spectakel met live-muziek van onder andere Thom Craane, zanger Niels en gezellige blaasmuziek.

Sfeerbeheer

Onze optocht is een van de grootste in de regio. Dat brengt ook de nodige organisatie met zich mee op het gebied van geluid, openbare orde en andere zaken. Dit jaar lopen er vrijwilligers als gastheer mee om onze gasten te ontvangen begeleiden en aan te spreken. Alles op een gezellige en ongedwongen manier. Uiteraard kunnen we meer van deze zogenaamde sfeerbeheerders.

Inschrijven en  informatie

Inschrijven voor de optocht kan nog steeds. Doe mee! Schrijf je in. Laat zien waar een klein dorp ‘groots’ in kan zijn. Dit kan via www.filoz-events.nl. Uiteraard kunt u hier terecht voor actuele informatie m.b.t. carnaval in Loon op Zand. En als u mee wilt helpen om de optocht in goede banen te leiden als sfeerbeheerder, neem dan contact op via info@filoz-events.nl of met Maikel van der Velden, telefoon: (06) 16524391